woensdag 10 maart 2010

Archief variant van #followamuseum op twitter?

Op 1 februari j.l. was wereldwijd de follow a museum -day op Twitter. Iedereen op dit sociale netwerk kon aangeven welk twitterend museum men die dag onder de aandacht wilde brengen. De tweet kreeg dan het trefwoord of hashtag: #followamuseum mee, zodat je door op de tag te klikken alle aanbevolen musea bij elkaar zag.

De dag was een groot succes. Dit leidde ertoe dat er in archiefland stemmen op gaan om een follow an archive variant te organiseren. Ik werd via twitter en daarna via Archief 2.0 op de boeiende plannen gewezen door Anneke van Waarden-Koets van het Zeeuws Archief. De grote vraag is natuurlijk: hoe ga je een dergelijke dag aanpakken, zodat het een succes wordt? De voorzichtige inventarisatie bij de Deense collega's lijkt hoopgevend. Vrijwel iedereen die gestemd heeft in de poll is positief.

Het onderwerp doet me terugdenken aan het interview dat ik had met Bart van Museum Boerhaave over hun succesvolle #followamuseum -dag. Ik heb het gesprek de vorige week in de Bibliotheken op Twitter-week niet laten zien. Dat kwam doordat het verhaal er niet helemaal opstond en de telefoon onder het interview ging. Maar datgene dat werd verteld over de aanpak en het effect dat de dag had op musea, doet me nu alsnog beslissen het verhaal wel te publiceren in onderstaande vlog.


Museum Boerhaave: #followamuseum from JeBibliotheek on Vimeo.

Ik hoop dat de #followanarchive -dag er gaat komen. Ik kan me daarbij in de mening van Luud vinden: om echt te achterhalen of het werkt, moet je het gewoon doen. Het lijkt me merkwaardig dat een archief niet zou ingaan op deze gratis publiciteit op twitter en wellicht versterkt het de band tussen twitterende archieven. Ik blijf het in ieder geval met belangstelling volgen en hulde aan Anneke voor het voortouw nemen hierin.

Gerelateerde links

Afbeelding

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wilma, hoe zit het met #followalibrary? ;-)

Wilma van den Brink, MA zei

@Lukas
Het lijkt me geweldig om een #followalibrary dag te hebben. Als je het wilt initiƫren dan doe ik met je mee :-)

poulus zei

@Lukas en @Wilma. Ook #followalibrary is - net als #followanarchive - een geweldig idee. Ik wil wel meehelpen met het uitwerken.
Heb voor beide al een blog aangemaakt op blogger.