Bibliotheken op Twitter #3a: interactie begint met wederzijdse interesse
Afbeelding: Bibliotheek Twittergids
Een goed gesprek tussen personen begint met wederzijdse interesse. Als je een café binnenstapt en je negeert een onbekend persoon die tegen je begint te praten, dan is het gesprek snel afgelopen. De interesse is dan niet wederzijds. Zo is het ook online. Om een band te krijgen met je volgers laat je ze weten dat de interesse van beide kanten komt. Bij Twitter doe je dat heel eenvoudig: door ze terug te volgen.
Ja, maar... ... als ik iedereen terugvolg die mijn bibliotheek op twitter volgen, moet ik dan ook al hun tweets lezen?
Nee. Vergelijk het wederom met een kroeg. Je stapt aldaar op zaterdagavond naar binnen, praat met wat mensen, deelt je nieuwtjes, maakt eventueel nieuwe vrienden en je vertrekt weer naar huis. Je zou duizelig worden als je alle gesprekken die aldaar plaatsvinden zou moeten volgen.
Ja, maar....
.... ik heb een paar twitteraars waarvan ik wel alle tweets wil lezen, omdat ze interessante informatie twitteren die ik zou kunnen doorgeven aan mijn volgers
Dan is het handiger om deze twitteraars samen te voegen in een groep op Twitter, zoals bijvoorbeeld JeBibliotheek alle bibliotheken op twitter in een groep heeft verzamelt.. Dit is simpel om te maken en je kunt daarnaast al je volgers blijven terugvolgen. Een andere optie is om een aparte groep aan te maken via Tweetdeck
Proactieve instelling
Hoe meer volgers je hebt, hoe beter het is voor de naamsbekendheid en hoe sneller je aanhang groeit. JeBibliotheek staat nu al lange tijd op nummer 1 van de nationale Twittergids Bibliotheek Top 100. De reden voor de hoogste notering is het grote aantal volgers, namelijk 1415 personen. Het aantal personen dat JeBibliotheek volgt is met zo'n 1527 nog hoger. Waarom is dit laatste aantal hoger?
Het is een strategie waarvoor gekozen is om een netwerk op te bouwen. Als je ergens voor het eerst komt, kun je hopen dat mensen naar je toe komen om een gesprek met je aan te gaan. Maar je doet meer contacten op als jij het initiatief neemt. En dat is ook de manier waarop JeBibliotheek aan zoveel volgers is gekomen.
Netwerk opbouwen op Twitter Strategie
- je begint bij Twitter Search en zoekt op plaatsnaam, onderwerpen gerelateerd aan lezen en bibliotheken, de naam van je universiteit, hogeschool etc)
- ga vervolgens 50 mensen die over die onderwerpen tweeten volgen
- wacht 2 weken om te zien of deze mensen je organisatie ook terug volgen
- je gaat naar de website Friend or Follow om degenen te achterhalen die je niet terug volgen
- vul de twitternaam van je organisatie in op deze website
- unfollow degenen die je niet terugvolgen (deze website werkt trouwens niet helemaal 100% helaas)
- je kijkt naar de volgers die je organisatie wel volgen en welke volgers zij weer hebben
- je gaat op die manier weer 50 nieuwe mensen volgen en wacht 2 weken om te zien of ze je terug volgen
Tot zover de wederzijdse interesse tussen de twitterende organisatie en de volgers. Nu nog het gesprek aangaan ... en dat is minder eenvoudig...
Reacties
lekker bezig met je vlogs! wat ik me bij de gevolgde procedure wel afvraag is of je echt kunt spreken van wederzijdse interesse? volgens mij zijn er net zoveel beweegredenen iemand te volgen (en die zijn lang niet altijd inhoudelijk) als er volgers zijn? Als je je op aantallen richt, verlies je dan de fans/de inhoud niet teveel uit het oog? Zomaar wat vragen op een vrijdagmiddag. fijn weekend!
Altijd leuk om van je te horen :-)
Je hebt ook helemaal gelijk. Ik merk bij JeBibliotheek dat mensen je om allerlei redenen gaan volgen. Het is ook juist die verscheidenheid die het interessant maakt en waarop je de inhoud van je tweets probeert af te stemmen door de diversiteit aan onderwerpen en proberen aan te voelen wat men interessant vindt. Al heb je ook mensen die je niet vanwege de inhoud, maar om commerciële redenen volgen en dat vind ik ook prima.
Aantallen en inhoud zijn in zoverre van belang dat ze meer mensen aantrekken om allerlei redenen en dus goed voor de naamsbekendheid.
Dus eigenlijk ben ik het met je eens. Maar die beide aspecten heb ik misschien niet goed weergegeven in mijn post. Bedankt dus voor de toevoeging :-) Fijn weekend!
Ik hoop dat je ook naar Ugame Ulearn komt.