woensdag 31 maart 2010

De negentiende eeuw #1: Fysionomie spel


JeBibliotheek: Fysionomie in de negentiende eeuw from JeBibliotheek on Vimeo.

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de negentiende eeuw. En met name de impact die de industriƫle revolutie op de maatschappij had. Het is dan ook niet vreemd dat deze periode in mijn scriptie centraal stond. De interesse is niet voorbij nu mijn studie is afgelopen en daarom zal ik hier geregeld even terug gaan in de tijd. Ik zal daarbij niet altijd de industrialisering een centrale rol geven. Dit eerste filmpje over fysionomie is daar een voorbeeld van.

Dit filmpje is ook op YouTube te zien

2 opmerkingen:

Marina Noordegraaf .... zei

Super leuk filmpje, Wilma. Gelaatskunde: een geweldige term! Ik heb een lange nek = lui. Oeps :-) Hoewel gelaatskunde dan nu een pseudowetenschap is, beoordelen veel mensen elkaar nog steeds op "de eerst indruk". En die is volgens mij altijd aan huidige maatschappelijk normen verbonden.

Hoewel ik het het mooiste vind als ik mijn indruk van iemand achteraf moet bijstellen. En eigenlijk is dat altijd het geval. Wat je van iemand ziet, is afhankelijk van context, bui, en waar je naar kijkt natuurlijk :-)

Wilma van den Brink, MA zei

Hoi Marina,

Haha... ja, mijn nek mag er qua lengte ook wel zijn ;-)

Ja, gek is dat. Ik denk dan aan de wijze woorden van mijn moeder dat je mensen moet nemen hoe ze zijn. En daar geloof ik ook in, maar toch gaat die neiging om mensen in hokjes in te delen vrijwel automatisch bij die eerste ontmoeting.