donderdag 24 juni 2010

Onderzoekers en de digitale wereld

In het kader van de informatie professional als gids is het van belang om te weten hoe je doelgroep met digitale middelen omgaat. Dat kan per vakgebied verschillen. Deze week werden in dit kader een paar interessante voorbeelden getoond.

Academische vaardigheden
Roger Schmitz verwees in zijn blogpost naar drie interessante filmpjes van onderzoekers van de Letterenfaculteit bij de Vrije Universiteit en hun gebruik van wetenschappelijke informatie.

Digitaal samenwerken
Daarnaast zette SURF zojuist een aantal filmpjes op YouTube over hun SURF-Share projecten met de Universiteit van Leiden, Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en de Erasmus Universiteit. Onderzoekers vertellen daarin hoe ze gebruik maken van een digitale sociale omgeving om met collega's samen te werken en de uitkomsten ervan te delen met de rest van de wereld. Het project is niet alleen een leerproces voor de wetenschappers geweest. Dat blijkt tenminste uit het interview met adjunct-bibliothecaris van de Erasmus Universiteit Gert Goris in het bijgevoegd filmpje.


Presentatie
Behalve de projecten zelf, vind ik de vorm waarvoor gekozen is, namelijk film, een mooie manier om de uitkomsten te presenteren. Ik kijk liever naar een filmpje van 5 minuten, dan dat ik een rapport erover lees. In de eerste plaats duurt lezen langer. In de tweede plaats vind ik deze visuele vorm veel aantrekkelijker. En tot slot is je bereik veel groter als je een dergelijk verslag op YouTube plaatst. Ik vind het aldaar bijvoorbeeld en schrijf er een blogpost over :-)

Geen opmerkingen: