De informatieprofessional: van fortbewaker naar gids


Ik moest aan de presentatie van Michael Stephens over fortbewakers en gidsen (zie vlogpost) denken toen ik de nieuwe OTOO -pagina over twitter las van de UvA Bibliotheek. De uitleg gaat voor het grootste deel in op de praktische kant van het medium: wat is het en hoe werkt het. Maar dat is niet wat mijn aandacht trok op die pagina.

De meest interessante informatie die geboden wordt is voor mij de link naar het artikel in Academic Matters van een hoogleraar. De professor geeft hierin haar mening over de meerwaarde van twitter voor academici. Het is dus niet de informatiespecialist die als fortbewaker aangeeft hoe de academicus twitter moet gebruiken, maar iemand uit de doelgroep die haar ervaringen deelt. En de wetenschapper is niet de enige die haar bevindingen op het web publiceert. Via google vind je veel meer interessante voorbeelden in diverse publicatievormen, zoals deze post en dit boeiend filmpje.

De informatieprofessional als gids
In plaats van het in details uitleggen hoe het medium twitter werkt, zouden handleidingen zich dus in de eerste plaats moeten concentreren op de meerwaarde ervan voor de doelgroep. En hoe kun je dat nu beter doen dan door te verwijzen naar de lessen van gebruikers? Ik vind dat juist in dit proces de rol van de informatieprofessional van groot belang is. Als gidsen zijn ze immers meesters in het samenbrengen van relevante informatie. Om die reden ben ik ook blij met de verwijzing naar het artikel door de UvA. Maar dat geldt niet voor de tweet die ze vervolgens de wereld instuurde.

Twitteren als gids
Als de aankondiging via twitter (zie afbeelding hierboven) voor wetenschappers bestemd is dan plaats ik er twee kanttekeningen bij. In de eerste plaats kun je je afvragen waarom academici die al twitteren een instructie zouden willen volgen. In de tweede plaats kan de toon van de tekst opgevat worden als die van een fortbewaker: De UB zal wel even vertellen wat de meerwaarde van twitter is voor wetenschappers en hoe het werkt. Of deze interpretatie van de boodschap de doelgroep doet popelen om op de link te klikken, betwijfel ik daarom. Als de UvA in plaats daarvan op een meer gids naar informatie -toon zou twitteren dan zou de tweet er zo uitzien:

Voorbeelden van het gebruik van twitter 
door academici, http://bit.ly/aU9tit

en krijgt de UB ongetwijfeld de volle aandacht die het verdiend.

UvA als voorloper
Desalniettemin vind ik de OTOO -pagina over twitter van de UvA Bibliotheek een geweldig initiatief. Samen met de UB Leiden vormen ze de enigen in UB Nederland die via hun website duidelijke informatie geven over het medium. En daarmee behoren ze dus tot de voorlopers. Wie volgt?



Gerelateerde links

    Reacties

    Populaire posts van deze blog

    Social media voor dummies

    JeBibliotheek: van Blogger naar Wordpress

    Website Haagse filmbank, 1905-1985