Het mysterie van de Boekdrukkunst ontrafeld Dl.1

Iedere Haarlemmer weet het zeker: zoals het gras groen is en de lucht (meestal)  blauw, zo staat ook vast dat de uitvinder van de boekdrukkunst stadsgenoot Laurens Janszoon Coster is. De held is zelfs vereeuwigd door middel van een indrukwekkend beeld op de Grote Markt.

Toch is niet iedereen overtuigd. Er zijn nog drie landen in Europa die aanspraak maken op de titel: Italië, Frankrijk en Duitsland. Dat de laatst genoemde de beste papieren heeft wordt netjes door de Haarlemse stadsgidsen weggewerkt. Het zou namelijk een knecht van Coster zijn geweest die de kennis van zijn leermeester had doorgespeeld aan de Duitse rivaal.

De overtuiging gaat zelfs zo ver dat Burgemeester Schneiders zijn Pekingse ambtsgenoot in 2008 vriendelijk op de vingers tikte toen bij de opening van de Olympische Spelen de Chinezen pronkten met hun rol in de ontdekking van de boekdrukkunst.

Als onderwerp voor de Haarlemse Happe-ning konden we dus niet om deze held heen en werd het thema: "Op zoek naar Coster" het onderwerp van die middag.

Veel kennis over deze man had ik niet. En daarom sprak ik met twee Coster-deskundigen: Jos van Heel (Meermanno/Vrije Universiteit) en Anneke van den Bergh (Stadsbibliotheek Haarlem). Hun verhaal was verrassend. Niet alleen bleek de eerste Haarlemse bibliothecaris, Abraham de Vries, een belangrijke rol te spelen in de verering van Coster, maar de Haarlemse uitvinder ... heeft niet eens bestaan.




Gerelateerde links

Reacties

Unknown zei…
De geschiedenis is blijkbaar niet altijd even recht door zee als ze later bekend zal staan. Wel origineel om een fictief karakter allerlei dingen toe te schrijven van diverse personen. Het ontstaansverhaal van de letter die haar afdruk in de grond naliet doet me wel erg veel aan Newton en zijn appel denken. Interessant stukje Nederlandse en misschien Wereldse geschiedenis Wilma :-)
Bedankt Benoît! Ik was ook verbaasd over de impact die zo'n verhaal kan hebben. Ik ga nog een vlog wijden aan de bronnen van de Stadsbibliotheek in Haarlem die het bestaan van Coster in de negentiende eeuw moesten bevestigen. Het is een boeiende collectie en geschiedenis!

Populaire posts van deze blog

Meetup leden Bibliotheek 2.0

Waarom ik twitter #1

Bibliotheken op twitter week, 1 - 6 maart