maandag 19 april 2010

Het verleden beleven: the great fire of London (1666) - game

Ik ben een groot fan van de afdeling educatie bij The Museum of London. In 1999 mocht ik er stage lopen en daardoor kwam ik tot de ontdekking dat onderwijs eigenlijk een heel erg leuk vakgebied is.

De geschiedenisles was ineens niet meer een eenzijdige bezigheid van luisteren naar je docent en opsommen van jaartallen. Het verleden ontdekken was een beleving geworden waarin de voorheen passieve toehoorder was gepromoveerd tot actieve hoofdrolspeler.

Een mooi voorbeeld uit die periode bij het museum was de Shakespeare sessie waarbij 12-jarige scholieren aan de hand van voorwerpen uit die tijd moesten achterhalen waarvoor de attributen gebruikt werden. Daarna vertrokken de leerlingen naar het Shakespeare theater The Globe waar ze -on stage- op zijn Shakespearean konden schelden en verbaal met elkaar de strijd aangingen door een scene tussen de Montagues and Capulets na te spelen. De gezichten van de leerlingen spraken boekdelen over wat ze van de dag gevonden hadden.

Ik moest hier wederom aan denken toen ik de game over the great fire of London zojuist bekeek. Een spel voor kinderen die hen spelenderwijs kennis laat maken met deze historische gebeurtenis. En wat is er nu mooier dan zelf die Sherlock Holmes pet op te zetten :-) Afbeelding

2 opmerkingen:

Danniƫlle zei

Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik dat museum nog nooit bezocht heb en dat terwijl ik al zo vaak in Londen ben geweest. Tijd om mijn leven te beteren!

Wilma van den Brink, MA zei

Haha... het is een belevenis. Nu is het museum de afgelopen paar jaar gedeeltelijk gesloten geweest doordat het een opknapbeurt onderging. Je hebt dus niet veel gemist in de afgelopen jaren :-). Ik ben wel erg benieuwd hoe de nieuwe look is geworden. Dus dat hoor ik graag van je. Enjoy London!