zondag 4 april 2010

BookSense voor visueel gehandicapten

De boekenmarkt voor visueel gehandicapten is big business aan het worden. Sensis, de organisatie voor blinden en slechtzienden voorspelt dat het aantal mensen met een ernstige visuele beperking met 35% zal toenemen in 10 jaar tijd; van 260.000 naar 400.000 personen. Oorzaak is de vergrijzing.

De markt speelt handig in op de veranderingen. Apparaten lijken tegenwoordig standaard de text-to-speak applicatie te hebben, waarbij ieder woord in een tekst door de computer uitgesproken wordt. Bijv. de mobiele telefoon apps, de Kindle ebook reader, de iPad enz. De ontwikkelingen bij Amazon werden niet door iedereen gewaardeerd. Om auteursorganisaties tegemoet te komen werd de functie beperkt. Hoewel dit weer leidde tot protesten van blinden en slechtzienden.

Een mooi alternatief voor hen is de BookSense. Het kleine apparaat past in je handpalm en is met 113 gram erg licht. Het is voornamelijk bedoeld voor Daisy boeken. Deze door mensen ingesproken literatuur kan besteld worden bij Dedicon (schoolboeken), Aangepast Lezen of CBB. Via de pc kunnen dan de cd-roms met gesproken literatuur op een geheugenkaart voor de BookSense gezet worden waarna ze via dit mobiele apparaat te beluisteren zijn. 

De kosten zijn met bijna 400 euri niet goedkoop, maar diverse zorgverzekeraars bieden enige verlichting op dat gebied. 

De presentatie van de nieuwste versie: BookSense DS


Gerelateerde link

Geen opmerkingen: