vrijdag 26 juni 2015

Gelezen: Grijs gebied

Marion Pauw mocht voor De maand van het spannende boek dit jaar een thriller schrijven. Het werk krijg je in de boekhandel gratis als je 12,50 euro of meer aan een Nederlandstalige boek hebt besteed. Maar weet het gratis werk van nog geen 100 pagina's de lezer te boeien? 

Verhaal 
De jonge vrouw Naomi is in Amsterdam komen wonen waar ze werkt vindt in een café. Op een avond wordt ze als ze naar huis fietst 's nachts aangerand op een zeer geweldadige manier. De dader is een man met zeer lichte ogen. Bij de plaats van het delict woont een buschauffeur die tijdens de gebeurtenis op zijn balkon zit te roken. Hoewel hij Naomi hoort schreeuwen en de dader heeft gezien, twijfelt hij of hij iets moet doen. Uiteindelijk wordt Naomi gered door een voorbij fietsende docent. Als de politie gearriveerd is komt ook de buschauffeur naar de plaats van het delict gelopen en verklaart dat hij alles gezien heeft. "En u deed helemaal niets?", is de reactie van de docent. Hoewel hij het niet hardop zegt, is de chauffeur het met de kritiek achter deze vraag eens. Ook hij vindt dat hij meer had moeten doen tijdens de aanranding. Hij besluit daarom om zelf de dader op te sporen. Uiteindelijk zal hem dit ook lukken, hoewel hij in zijn speurtocht zijn eigen leven en dat van een ander op het spel zet.

Recensie
De titel beschrijft de dekking van het verhaal goed. Het is geen spannend verhaal en het is verwonderlijk dat een niet zo snuggere en verongelijkte buschauffeur de dader opspoort en de politie niet. Het positieve aan het boekje vond ik de heldere schrijfstijl. Maar daar blijft het dan ook bij.

  Helder geschreven, 
maar onlogisch verhaal

Geen opmerkingen: