Gelezen: Als je het licht niet kunt zien
De Amerikaanse schrijver Anthony Doerr won de Pulizerprijs voor fictie in 2015 met zijn boek: All the light we cannot see. Het verhaal heeft bovendien bovenaan de bestsellerlijst van de New York Times gestaan. Inmiddels is het vertaalt in het Nederlands en met 542 pagina's een fors boek. Hoe de schrijver op het idee voor het verhaal kwam wordt in onderstaand YouTube filmpje door hem zelf verteld. De magie van de radio, de Franse plaats St. Malo en de Tweede Wereldoorlog staan daarbij centraal in de levens van twee mensen.
Het verhaal
Marie-Laure is een blind meisje die met haar vader in Parijs woont. Dagelijks vergezelt ze hem naar het Natuurhistorisch Museum waar hij als curator werkt. Aan de vooravond van de Duitse inval is Marie-Laure 12 jaar. Uit angst dat de Duitsers bij hun komst het museum leegroven maakt de directeur duplicaten van het duurste voorwerp in het museum. Samen met het origineel verdeeld hij de objecten onder medewerkers - inclusief de vader van Marie-Laure - waarbij niemand weet wie de echte heeft. Daarna verlaten Marie-Laure met haar vader de stad en komen ze bij een oudoom in St. Malo terecht. In het nieuwe onderkomen bevindt zich het oude radiosysteem waar haar opa vroeger uitzendingen mee maakte die beluisterd werden door een kleine jongen uit een Duits mijnstadje.
De jongen heet Werner Pfenning. Samen met zijn zusje woont hij in een weeshuis. Door de uitzendingen van Marie-Laure's grootvader wordt hij gefascineerd door de magie van radio's, de techniek erachter en wiskunde. Zijn talent voor het maken van kapotte radio's en wiskunde kennis wordt opgemerkt door de leiding van de Hitlerjugend school. Na zijn studie aldaar beland hij in Rusland waar hij zijn kennis over de techniek in praktijk moet brengen. Tegen het einde van de oorlog komt hij in St. Malo terecht waar hij Marie-Laure ontmoet op een crusiaal moment. Ook na het scheiden van hun wegen zal deze samenkomst een blijvende impact hebben op hen en de verwanten.
Recensie
Het is een bijzonder boek met een prachtig verhaal. De paragrafen binnen de hoofdstukken zijn erg kort waarbij het verhaal van Marie-Laure en Werner elkaar steeds afwisselen. De tijdsindeling is verrassend en mijn inziens de kracht van het boek. Steeds als het spannend wordt ga je terug in de tijd die soms ook weer verklaringen biedt voor gebeurtenissen die je eerder hebt gelezen. In het ene hoofdstuk overlijdt bijvoorbeeld een van Werners medesoldaten. In het hoofdstuk erop ga je terug in de tijd. De medesoldaat is dan nog springlevend en kom je erachter wat voor persoon het was, terwijl je weet dat hij gaat overlijden. De bijzondere volgorde van de hoofdstukindeling is:
- 7 augustus 1944
- 1934
- 8 augustus 1944
- juni 1940
- 8 augustus 1944
- januari 1941
- 8 augustus 1944
- augustus 1942
- 9 augustus 1944
- mei 1944
- 12 augustus 1944
- 1945
- 1974
- 2014
De schrijfstijl is helder. Het enige minpunt is dat het even duurt voor je in het verhaal zit. De eerste 100 pagina's is dus doorbijten, maar daarna kun je het moeilijk wegleggen.
Spannend, helder geschreven boek
Het duurt even voor je in het verhaal zit
Auteur: Anthony Doerr
Titel: Als je het licht niet kunt zien
(vertaald uit het Engels: All the light we cannot see)
JvU: 2015
ISBN: 904434594X
Reacties