vrijdag 30 september 2016

Gelezen: The Apple - Michel Faber

Na het schrijven van zijn bestseller: The crimson petal and the white, werd Michel Faber vaak gevraagd of er een vervolg kwam. Het open einde van het boek over prostituee Sugar in het Londen van de jaren 1870, leidde tot veel vragen over hoe het verder ging met haar. Hoewel de schrijver geen vervolg wilde maken, komt hij met The Apple toch in de buurt. In ieder hoofdstuk volg je een van de personages uit de bestseller. Daarbij kan het hoofdstuk gaan over de jaren van 1870, ervoor of erna.


Het verhaal

Na de inleiding waarin de schrijver vertelt over de brieven die hij kreeg naar over zijn bestseller, volgen zeven hoofdstukken. Het eerste gaat over Sugar op 17-jarige leeftijd en speelt zich af rond de kersttijd. Later komt ze terug in het boek bij het verhaal over de appel. Daarnaast komen de personages van dienstbode Clara, haar baas William Rackem en zijn dochter Sophie, Mr Bodley (een vriend van Rackem) en Emmeline Fox (vrijwilligster hervormingsbeweging voor prostituees). De meeste verhalen spelen zich af na 1870 (Clara, Rackem en Sophie) en geven een glimp van het nieuwe leven van hoofdpersonage Sugar.

Recensie
Je hoeft niet per se de oude bestseller gelezen te hebben om de korte verhalen in dit boek te begrijpen. Toch wordt het een stuk interessanter als je de lijnen uit het eerste boek kunt verbinden met dit boek. Hoewel het geen volledig vervolg is op The crimson petal and the white, kom je wel iets meer te weten over Sugar na haar vertrek uit het huis van Rackem. Toch blijven nog veel vragen onbeantwoord. Maar dat vind ik juist interessant aan het boek: het laat iets over voor de eigen verbeelding en daarmee blijft het mysterie rondom het verdere leven van Sugar intact.   Interessant wel en geen vervolg 
op The Crimson Petal and the White
Auteur: Michel Faber
Titel: The Apple 
JvU: 2006
ISBN: 1 84195 838 7

Geen opmerkingen: