zondag 31 juli 2016

Gelezen: Geschiedenis van een gevangen engel

Een vriend van schrijver Henning Mankell wees hem op een opmerkelijke vrouw die hij in de oude koloniale archieven van Mozambique had ontdekt. Een dame van Zweedse komaf zou begin twintigste eeuw naar het land zijn gekomen en in de stad Lourenço Marques het grootste bordeel hebben geleid. De aanzienlijke bedragen die ze aan belastinggeld betaalde waren in de archieven vastgelegd. Het bleken ook de enige bronnen te zijn die melding van haar maken. Hoe de vrouw in Afrika terecht kwam, hoe haar leven eruit zag tijdens en nadat ze het bordeel had verlaten is nergens terug te vinden. Maar de vragen prikkelde de fantasie van Mankell tot het schrijven van dit boek.
Het verhaal
De 18-jarige Zweedse Hanna Renström wordt door haar moeder -na de dood van haar vader en een mislukte oogst- naar de stad gestuurd om te werken. Ze vindt een baan als kokkin op een schip naar Australië. Aan boord wordt ze verliefd op de stuurman. Kort na hun huwelijk aan boord overlijdt haar echtgenoot aan een besmettelijke ziekte en Hanna besluit om bij de volgende stop van het schip de boot te verlaten. Ze komt in Mozambique terecht en krijgt onderdak in een hotel dat een bordeel blijkt te zijn. De eigenaar wordt verliefd op haar, maar na hun huwelijk sterft ook hij plotseling. Hanna is een rijke weduwe geworden en zet het werk van haar man voort. Ze wordt daarbij voortdurend geconfronteerd met de denigrerende behandeling van de donkere inwoners door de blanke overheersers waar ze zich aan stoort. Als een blanke Portugese klant wordt vermoord door zijn donkere minnares, Isabella, neemt ze het voor de vrouw op. Maar haar steun is tevergeefs. Behalve dat de inkomsten van het bordeel teruglopen, omdat de hierdoor klanten wegblijven, wordt Isabella vermoord. Hanna is ondertussen verliefd geworden op Isabella's broer, Moses. Het is een onmogelijke liefde en dus ziet Hanna zich gedwongen Moses en de stad te verlaten. Ze vertrekt per boot naar Beira om aldaar in een bekend hotel te verblijven tot ze ook daar vertrekt naar een onbekende bestemming.

Recensie
Bij een boek dat je aandacht weet vast te houden is 410 pagina's geen probleem om uit te lezen, maar dat was hier niet het geval. Hoewel het een interessante tijd is waarin veel gebeurt en zeker in dit continent, vond ik het verhaal vaak oppervlakkig en daardoor de hoofdpersoon moeilijk te doorgronden.
Jammer.
   

Auteur: Henning Mankell
Titel: De geschiedenis van een gevallen engel
(in Zweeds: Minnet av en smutsig ángel)
JvU: 2011
ISBN: 978 90 445 2118 4

Geen opmerkingen: