zondag 19 april 2015

Gelezen: Mystery in White - Jefferson Farejeon

Het boek Mystery in white uit 1937 was een verrassende bestseller voor de kerst van 2014. De hernieuwde uitgave is te danken aan de British Library en onderdeel van de serie: British Library Crime Classics. Met deze reeks wil de nationale bibliotheek de golden age of crime writing vlak voor de Tweede Wereldoorlog doen herleven. In april liep ik letterlijk tegen het boek aan toen Chris en ik mijn favoriete boekenzaak Foyles in Londen bezochten. De lente is wellicht niet de handigste tijd van het jaar om een verhaal te lezen dat zich afspeelt tijdens een koude kerstavond. Maar een goede detective is bij mij altijd welkom. De vraag is of dit opnieuw uitgebrachte werk tot deze categorie behoorde. 

Het verhaal
Op kerstavond stopt een trein vanwege hevige sneeuwbuien in de buurt van het Engelse dorpje Hemmersby. Omdat het er naar uitziet dat de stremming lang gaat duren, besluit een handjevol reizigers uit te stappen. Lopend door de dikke laag sneeuw ontdekken ze een verlaten huis op het platteland. Hoewel de eigenaar van de woning nergens te bekennen is, komt het gezelschap terecht in een huis waar de openhaard brand, het water kookt en de theekoppen klaarstaan. Behalve het mysterie van de verdwenen eigenaar wordt de groep geconfronteerd met moord. De steeds hevig wordende sneeuwstorm zorgt er bovendien voor dat de ze veroordeeld zijn tot elkaar en geleidelijk worden de donkere geheimen van het huis prijsgegeven.

Recensie
Wat me aantrekt in het verhaal is de Mousetrap-achtige setting: sneeuwbuien, een groep mensen die tot elkaar veroordeeld zijn en uiteraard moord. In tegenstelling tot dit briljante Agatha Christie-verhaal, miste dit werk echter het verrassende element. Ook de aanpak om de oudere wijze man (Mr. Maltby of the Royal Phychical Society) die zich de rol van detective-who-knows-it-all toe-eigende die wordt geholpen door de dappere jongeman-who-hasn't-got-a-clue (David), was niet vernieuwend. Het was een jaren dertig variant van de negentiende eeuwse Sherlock Holmes - Dr Watson combi. Mr Maltby wekte bovendien mijn irritatie op door vaak mensen in de reden te vallen met zijn vreemde vragen en conclusies. Het merkwaardig gedrag van de medereizigers vormden dan weer een prima afleiding, hoewel het gelijk duidelijk is dat één van hen veel op zijn geweten heeft..


Een heerlijk boek voor een koude winternacht, 
helder geschreven, maar weinig verrassend.  

Auteur: J. Jefferson Farjeon
Titel: Mystery in White: A Christmas Crime Story
JvU: 1937 (nieuwe uitgave 2014)
ISBN: 978 0 71235770


Geen opmerkingen: