zondag 21 februari 2010

Bibliotheken op twitter week, 1 - 6 maart

Van 1 tot en met 6 maart zal ik dagelijks een vlog/blog posten met praktische informatie over twitter.

De teaserKlantenbinding
De bibliotheek wil daar zijn waar de klant is. Dit houdt in dat je doelgroep je gemakkelijk vindt als ze vragen heeft. Daarnaast is het voor bibliotheken van belang om te weten wat klanten van de diensten en producten vinden en hoe de organisatie beter kan aansluiten bij de wensen van de doelgroep. Sociale media lijken het ultieme middel te zijn om dit allemaal te verwezenlijken. De community's zouden het immers eenvoudig  moeten maken om de interactie met je klanten aan te gaan. Maar Edwin en Jan constateren terecht dat het klantencontact in de praktijk toch iets anders is dan die in de theorie.

Zenden ipv ontvangen
Hoewel diverse bibliotheken actief zijn op de sociale media, richten ze zich voornamelijk op het zenden van boodschappen en niet op het ontvangen ervan. Ik denk niet dat het onwil is van de organisaties. Ik vermoed dat het voor een groot deel te maken heeft met een gebrek aan kennis. De vraag die daaruit volgt is dan ook: hoe kan ik sociale media succesvol inzetten om de interactie aan te gaan met de doelgroep?

Delen van kennis
Ik ben ervan overtuigd dat de eerste stap het delen van kennis over sociale media is. En daar wil ik in de eerste week van maart een begin mee maken. Ik richt me vooral op twitter om een aantal redenen. In de eerste plaats kom je via dit medium gemakkelijk in contact met mensen. In de tweede plaats vanuit mijn ervaringen met het netwerk. Tot slot ben ik onder de indruk van de succesvolle aanpak van Museum Boerhaave op dit gebied.   

Belangrijke lessen van Museum Boerhaave
Bart en Vera van Museum Boerhaave spelen een centrale rol in de verschillende vlogposts. De organisatie vormt een  koploper in museumland als het gaat om de interactie. Ik was daarom heel benieuwd wat de bibliotheekwereld van hen kan leren en stelde ze 5 vragen:
  1. Waarom zijn jullie gaan twitteren?
  2. Hoe hebben jullie het MT overtuigd?
  3. Hoe ga je de interactie met mensen op twitter aan?
  4. Hoeveel tijd kost twitteren per dag?
  5. Wat heeft het twitteren jullie opgeleverd?
Tot slot
Uiteindelijk wil ik met deze twitterweek bibliotheken inspireren over de mogelijkheden van sociale media en wat we van andere organisaties op dat gebied kunnen leren. Alle opmerkingen en aanvullingen zijn van harte welkom.

6 opmerkingen:

ern@zone zei

1. Twitter is interactief; je kunt snel iets plaatsen en uitnodigen tot een reactie
2. Tijdens mijn opleiding heb ik een pr-plan geschreven
3. Nieuwsgierig maken; proberen prikkelend te schrijven
4. Heel divers
5. Nog maar weinig volgers... In juni gaan we evalueren.

Je kunt ons vinden op www.twitter.com/Over_en_weer

Wilma van den Brink, MA zei

@ern@zone
Dank voor je reactie! Nieuwsgierig maken en prikkelend schrijven zijn idd goede punten. Ik zal het meenemen volgende week!

Ik wil volgende week ook ingaan hoe ik via @JeBibliotheek aan de 1400 volgers ben gekomen. Misschien heb je daar iets aan.

23 Dingen zei

Leuk gedaan Wilma. Ik heb je video en deze post in de picture gezet bij het Ding over Microblogging.
Hoop dat je hier nog meer reacties krijgt!

Wilma van den Brink, MA zei

@23 dingen
Super, Rob! Dank je wel.

festina lente zei

Creatief gedaan weer; net als de vlog met Lukas!

Wilma van den Brink, MA zei

@festina
Dank je wel. Ik vind het erg leuk om ermee te experimenteren. Het houd je van de straat ;-)