donderdag 14 mei 2015

Gezien: Sneeuw op het prikkeldraad

Affiche voorstelling
(door Marc van den Berg)
Bron: Kamp Vught
In het kader van het 25-jarig bestaan van het Nationaal Monument Kamp Vught werd een speciale voorstelling geschreven. Begin mei bezocht ik het toneelstuk dat aldaar werd opgevoerd. Het verhaal gaat over Bart van Vliet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij gemeenteambtenaar en actief in het verzet. Hij is dan getrouwd met Sophie, een Joodse vrouw. Beiden worden opgepakt en komen in Kamp Vught terecht. Net voor de arrestatie staan ze hun pasgeboren dochtertje, Janna, ter adoptie af. Sophie zal de oorlog niet overleven. Bart wel. Het toneelstuk begint in 1979 als hij thuis op een journaliste wacht die met hem wil praten over de oorlog. Door hevige sneeuwval duurt het langer voor zij arriveert en in die tijd herbeleeft Bart alles wat hij en zijn vrouw in Vught hebben meegemaakt.

Recensie
Het is een aangrijpend stuk, dat met name door het sterke spel van de twee hoofdrolspelers, Kees en Debby van de Loo, je doet huiveren. Ook de kleine ruimte waarin het werd opgevoerd maakt de ervaring intiemer en daardoor heviger. Hoewel het verhaal is verzonnen, staat het vol met gebeurtenissen die daadwerkelijk in Kamp Vught hebben plaatsgevonden, zoals het bunkerdrama, de kindertransporten, het "hut ab, hut auf"-spelletje van het zoontje van de kampcommandant tijdens de appèls van de gevangenen etc. Het enige wat ik kan aanmerken op het verhaal is dat de hoofdrolspelers wel erg lang in Kamp Vught vastzaten, vanaf het begin in 1943 tot bijna het einde van het kamp in 1944. In werkelijkheid was een verblijf van een half jaar al erg lang voor een gevangene.

Het is jammer dat de voorstelling slechts enkele keren is opgevoerd. Het stuk laat je vooral voelen hoe het kamp werd ervaren en de impact die het had op de levens van mensen daarna. Gelukkig eindigt het met een positieve wending: de journaliste blijkt in werkelijkheid dochter Janna te zijn die wordt herenigd met haar vader: de sneeuw -wellicht- die de pijn van het prikkeldraad doet verzachten.

Heftig verhaal dat vaker opgevoerd mag worden

-------------------------------------------------------  
Update: 11-08-2015
Bron: Facebookpagina NM Kamp Vught 
Bericht van 03-08-2015

De voorstelling is nog te boeken tot medio 2016. 
Voor informatie omtrent boekingen kunt u contact opnemen met: 
jeroen@stichtingdroomproducties.nl of info@stichtingdroomproducties.nl.   

Geen opmerkingen: